Bij seizoensgebonden depressies denk je al snel aan de koude, sombere wintermaanden. Maar er zijn ook mensen voor wie de zomer juist een heel lastige tijd is. 1 op de 1000 krijgt te maken met een zomerdepressie. Als je 14 dagen of langer last hebt van somberheid in de zomerperiode, spreken we van een zomerdepressie. Of een depressie in de zomer.
Er zijn verschillende oorzaken. Zo kan er sprake zijn van een probleem met je biologische klok. Het is langer licht en je dag- en nachtritme kan verschuiven waardoor kan het slaappatroon veranderen. Mensen slapen minder goed en korter. Denk daarbij ook aan de plakkende zomernachten of door “iets” teveel sangria in de achtertuin met de buren. We weten ook dat er andere factoren zijn die de kans op een depressie vergroten, zoals: een slechte lichamelijke gezondheid, erfelijke aanleg, veel piekeren en gevoelens van eenzaamheid.
Vrolijke omgeving
Wat een extra lastige factor is bij een zomerdepressie, is dat de omgeving vaak juist vrolijk en blij is in deze periode. De zon schijnt en daarnaast gaan veel mensen op vakantie. Probeer los te laten dat je het fijn “moet” hebben, dat je gelukkig “moet” zijn en dat je je vrolijk “moet” voelen. Het kan zo zijn dat je het idee hebt dat iedereen alleen maar leuke dingen aan het doen is en dat de hele wereld om je heen gelukkig is. Met name door de mooie, fijne foto`s op sociale media kan dit gevoel alleen maar worden bevestigd. Weet: dit is niet de realiteit!
De zomerperiode en op vakantie gaan is vaak een stressvolle gebeurtenis. Denk aan het samen opzetten van de tent op een camping, de huisdieren die naar een opvang moeten, de lange reisdag naar een vakantiebestemming met gillende en zuchtende kinderen in de auto. En dat veel mensen naar “verplichte” feestjes en activiteiten moeten met mensen die eigenlijk helemaal niet zo gezellig zijn.
Wat kun je doen?
- Pak in de ochtend de zon, wandel naar de bakker voor een croissant en een krantje en eet deze op in het park.
- Zorg dat je iedere dag minstens een half uur beweegt. Het liefste in de natuur want dat verlaagd je stresshormoon in je bloed. Ga bijvoorbeeld een stuk fietsen, skaten of wandelen. Juist wanneer je hier geen zin in hebt, dit werkt extra belonend als je het eenmaal gedaan hebt.
- Zorgt dat je slaapkamer koel, goed geventileerd en donker is.
- Probeer de structureer in je dag en nacht te behouden.
- Tuinieren of je balkon opfleuren werkt ontspannend en maakt dat je een fijne plek hebt om te vertoeven.
- Zet je zonnebril zo min mogelijk op, het zonlicht helpt om je de biologische klok goed te laten lopen.
- Wil niet te veel. Probeer het “moeten” los te laten.
- Kijk zo min mogelijk op social media, en probeer bij al de: “blije- kijk- hier- dit- is- mijn- perfecte-leven-foto`s” te bedenken dit is niet het echte leven.
- Zorg voor een goed ontbijt en gezonde voeding.
- Plan je tijd met mensen op waar je een fijn gevoel van krijgt.
- Blijven je klachten langer dan 2 weken onverminderd aanhouden neem dan contact met je huisarts. Een behandeling in het LichtCafé kan helpen je depressieve klachten te verminderen.