Je hersenen wegen zo’n 1330 gram. Ze regelen allerlei belangrijke lichaamsfuncties zoals ademhaling en het ritme van je hartslag. Ook wordt ermee gedacht en gevoeld. De besturing van bewegingen van het lichaam wordt georganiseerd in de hersenen. De hersenen zelf voelen geen pijn, maar melden wel de pijn die we ergens anders in het lichaam voelen. (Bron: Hersenstichting)
Gezondheidszorgpsycholoog Robin heeft wat leuke breinweetjes op een rij gezet.
Hoofdpijn
Bij hoofdpijn doen onze hersenen zelf geen pijn. Dat komt omdat er daar geen uiteinden van gevoelszenuwen zitten. Maar tussen de schedel en de hersenen zitten drie hersenvliezen die wel gevoelig zijn. Bij hoofdpijn worden op de een of andere manier de hersenvliezen geprikkeld. Als je te weinig vocht hebt gedronken, krimpen de hersenen een beetje waardoor er aan de hersenvliezen wordt getrokken met als gevolg……hoofdpijn.
Koffie
De meeste van ons beginnen hun dag met een kop koffie zodat we alert aan de dag beginnen. En gedurende de dag drinken we een aantal koppen om “scherp” te blijven. De cafeïne in de koffie zorgt voor dit effect, doordat het zorgt dat een stofje in de hersenen “adenosine΅ zijn werk in de hersenen niet kan doen. De hoeveelheid adenosine in de hersenen neemt gedurende de dag toe en zorgt mede dat we s’ avonds in slaap vallen.
Gedachtenspinsels
Uit onderzoek van het Laboratory of Neuro Imaging van de University of Southern California hebben we gemiddeld 48 gedachten per minuut. Dat is ongeveer 70.000 gedachten per dag.
Slaap
Slaap is een belangrijk aspect in ons leven – ongeveer 1/3 van ons leven brengen we slapend door. Dat een goede nacht slaap belangrijk voor je is, merk je het best als geen goede nachtrust hebt gehad; je hebt moeite met concentreren, je bent trager, je hebt moeite om dingen te onthouden en je bent niet de meest gezellige persoon om in de buurt te hebben. Uit onderzoek blijkt dat tijdens de slaap je hersenen worden ¨schoongespoeld¨ van alle afvalstoffen die gedurende de dag zijn ontstaan.
Telefoon
Iedereen heeft er een…. een smartphone. En de meesten van ons kunnen geen dag zonder. En ondanks dat een smartphone een hoop voordelen heeft; alle informatie bij de hand, met één druk op de knop een vriend aan de lijn, wordt er gesuggereerd dat smartphone gebruik ook gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Onderzoek van de Universiteit van Chicago laat zien dat met een smartphone in je buurt, je cognitieve vaardigheden (concentreren, onthouden, plannen etc.) veel minder zijn, dan wanneer je smartphone uit het zicht is.
Bewegen
Probeer iedere dag minimaal één uur te bewegen. Denk hierbij aan alle sporten, maar ook aan stofzuigen, wandelen of begin de dag met een dansje! Onderzoek laat namelijk zien dat door bewegen er meer dopamine en endorfines worden aangemaakt die je een “blij” gevoel geven. Mensen die vaak bewegen hebben vaak een positievere stemming en voelen zich minder gestresst dan mensen die weinig tot niet bewegen. Bewegen heeft ook een positief effect op zowel het korte als lange termijn geheugen. En door meer te bewegen, heb je meer energie overdag en slaap je beter ’s nachts.
Liefdesverdriet
Bijna iedereen heeft het weleens ervaren; liefdesverdriet. En dat de emotionele pijn bij liefdesverdriet kan aanvoelen als fysieke pijn, is ook herkenbaar. Onderzoek met hersenscans heeft laten zien dat dezelfde gebieden in de hersenen wordt geactiveerd bij emotionele pijn als de gebieden die actief worden bij lichamelijke pijn. En waar fysieke pijn vaak van korte duur is, kan liefdesverdriet vaak uren, dagen en soms weken aanhouden. Iets met een gebroken hart…..
Houd je hersenen fit
Hersencoach houdt je brein fit
Een gratis online training van de Hersenstichting om je hersenen fit te houden. Volg de training Hersencoach!
Tips
- Zorg dat je genoeg vocht drinkt (minstens twee liter per dag)
- Drink geen koffie in de avonduren als je problemen hebt met in slaap vallen
- Probeer iedere dag één uur te bewegen (begin de dag met een dansje)
- Wil je kunnen focussen, leg je telefoon dan echt weg