Een onderzoek van wetenschapper Wood en zijn collega’s uit 2010 laat zien dat dankbaarheid een positieve invloed heeft op hoe we ons voelen, onze relaties en onze gezondheid. Zo helpt dankbaarheid bij het ervaren van positieve emoties, tevredenheid, het opbouwen van relaties en het ervaren van minder boze of vijandige emoties.
Dankbaarheid draait om het opmerken en waarderen van het positieve in de wereld. Voor een deel zit dankbaarheid in onze persoonlijkheid; sommige mensen hebben van nature al de neiging om meer dankbaar te zijn. Maar voor de rest van de mensen waarbij dit niet zo is, is er ook goed nieuws! Dankbaarheid is namelijk aan te leren door middel van bepaalde oefeningen. Hieronder volgen een aantal oefeningen die je zelf uit kunt voeren.
Dankbaarheidsdagboek
Dit is de bekendste en meest gebruikte aanpak. Het is de bedoeling dat je regelmatig, bijvoorbeeld elke avond, drie tot vijf dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Schrijf hierbij ook op waarom je er dankbaar voor bent. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals dat de zon scheen of dat iemand de deur voor je openhield, maar ook grotere dingen, zoals je werk, een fijne relatie of een dak boven je hoofd. Je kunt dit lijstje ook met anderen delen, zo sta je nog even extra stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent.
Dankbaarheidsbrief
Schrijf een brief aan iemand in jouw leven waar je dankbaar voor bent en benoem wat ze voor jou hebben betekend. Vervolgens kun je de brief voorlezen aan deze persoon, als je dit wilt. Niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor die persoon! Hoe vaker je dit doet, hoe beter: onderzoek laat zien dat het geluksgevoel steeds sterker wordt naarmate er meer brieven de deur uitgaan.
Dankmuur
Deze oefening is voor bedoeld voor groepen zoals families, vrienden of teams. Laat iedereen hun dankbaarheid opschrijven op post-its en hang deze briefjes op een muur. Iedereen mag notities blijven toevoegen en op deze manier de muur van dankbaarheid steeds groter maken. Loop eens langs de muur en sta stil bij alle mooie dingen waar je dankbaar voor kunt zijn.
Mindfulness
We leven in een drukke wereld, waarbij we onszelf vaak niet de rust geven om stil te staan. Maar hoe kunnen we nu de positieve dingen om ons heen waarderen als we het altijd druk hebben? Volledige aandacht voor de dingen die in het hier en nu gebeuren kun je oefenen door middel van mindfulness. Kijk bij je volgende wandeling eens echt naar de natuur, wat zie je en wat doet dat met je? Of probeer bij je volgende maaltijd wat rustiger te eten, welke smaken proef je op je tong en welke structuur voel je? Door het wat rustiger aan te doen kunnen we het goede leren herkennen en waarderen
Complimenten
Deel oprechte complimenten uit aan anderen. Om een compliment te geven moeten we eerst het goede in anderen opmerken en waarderen. Hoe meer we het doen, hoe meer positieve dingen we zullen zien in de mensen om ons heen en de wereld in zijn algemeen. Dus het is goed voor jezelf, en je laat een ander zich ook fijn voelen!