Wist je dat het opbouwen van een band met je baby al tijdens het vroege begin van de zwangerschap begint? Deze band noemen we ook wel de hechting met je baby. Hechting met je baby is belangrijk omdat een baby volledig afhankelijk is van jou als ouder om te kunnen groeien en te overleven. Tijdens de zwangerschap zorgt het lichaam van de moeder voor de groei en ontwikkeling van de baby. Maar ook emotioneel gebeurt er veel. Met de komst van de baby zal zoveel gaan veranderen!
De zorg voor zo’n klein wezentje dat helemaal afhankelijk is van jou, vraagt ontzettend veel van een ouder. Daarom zorgt de natuur ervoor dat je tijdens de zwangerschap ook mentaal ruimte maakt voor de komst van de baby. Wij mensen hebben net als vele dieren namelijk een zorgbrein. Dat uit zich door een sterke drang om te willen zorgen voor het nageslacht. Je fantaseert over hoe je baby zal worden, wat voor ouder je zal zijn en hoe je het straks allemaal moet gaan regelen. Je probeert contact te maken met je baby door te praten of over je buik te wrijven. Misschien ben je ook bezorgd, of alles wel goed zal gaan. Iedereen doet het op zijn eigen manier, bewust en onbewust. De basis van de hechting met je baby wordt hier gelegd.
Hechting bij moeders en vaders
Ook vaders bereiden zich tijdens de zwangerschap al voor op het aankomend ouderschap. Ervaren zij tijdens de zwangerschap nog wat meer afstand, na de geboorte maken vaders een inhaalslag en zijn ze net zo gericht op hun baby als moeders.
Zowel voor moeders, als voor vaders is het heel normaal dat het tijd nodig heeft om een band met je (ongeboren) baby op te bouwen. Bij de één gaat het sneller dan bij de ander. Eerder had je alleen met elkaar als partners te maken. Nu moet je ook samen ouders zijn met een kleintje erbij. Dat betekent aanpassen. Ouders die elkaar hierbij kunnen steunen en de ruimte geven, voelen zich beter over de band met hun baby en hebben meer vertrouwen in hun ouderschap.
Als het niet zo vanzelf en makkelijk gaat
Als je veel spanning hebt tijdens de zwangerschap, kan dit van invloed zijn op de ontwikkeling van je baby. We weten dat baby’s die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan veel stresshormonen, sneller overprikkeld raken bij spanning. Ook is het moeilijker om ze gerust te stellen en te troosten. Dit kan jou als ouder dan heel onzeker maken. Waardoor het weer lastiger is om rustig op je baby te reageren. Het voorkómen en verminderen van stress tijdens de zwangerschap is daarom belangrijk voor een veilige hechting met je baby.
Ongewenst zwanger zijn, er alleen voor staan, grote angst voor de bevalling, of geconfronteerd worden met trauma’s uit je eigen kindertijd… het zijn allemaal hele logische oorzaken van stress tijdens de zwangerschap. Gelukkig weten we steeds beter wat helpt. Bijvoorbeeld een goede voorbereiding op de bevalling en eerste babytijd, mensen om je heen vinden die je helpen en steunen, of hulp zoeken bij het verwerken van eigen trauma’s.
Ondersteuning
Baby Extra is een mooi initiatief in Eindhoven voor zwangere vrouwen en hun partners die laagdrempelig ondersteuning zoeken. Omdat het zwanger zijn niet zo vanzelf of makkelijk gaat als ze misschien zouden willen en wensen.