We praten niet graag over de dood of over het laatste deel van het leven. Toch is het goed om dat wel te doen. Als je ziek bent en ook als je gezond bent. Vertel jouw omgeving en je huisarts wat je wilt. Dan kunnen zij beter voor je zorgen als het zover is. Dat geeft rust.
- Wanneer begin je?
Soms komt de dood onverwacht, soms na een periode van ziek zijn. Praat over jouw wensen als je je goed voelt. Dan kun je nog bepalen hoe jij wilt dat het laatste deel van jouw leven eruitziet. - Hoe praat je over de dood?
Er zijn geen regels om te praten over de dood. Iedereen doet het op een eigen manier. Aan familie en vrienden kun je vertellen wat jou bezighoudt. Waar je bang voor bent of zorgen over hebt. Schrijf vooraf wat dingen op. - Hoe vertel je jonge kinderen dat je niet meer beter wordt?
Als je weet dat je binnen niet al te lange tijd zult sterven, is het goed om dit ook aan jonge kinderen of kleinkinderen te vertellen. Zo kunnen zij aan het idee wennen, vragen stellen en bewust afscheid nemen. - Wat als je als je geen partner hebt?
Als je geen partner hebt, kun je afspraken maken met vrienden, familie of buren. Stel eventueel een wilsverklaring https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/levenseinde-en-euthanasie/vraag-en-antwoord/wilsverklaring-opstellen op. Daarin beschrijf je jouw wensen over behandeling en levenseinde. Dan ligt het vast als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. - Wat bespreek je met je huisarts?
Vertel je huisarts waar je bang voor bent. Bespreek ook waar je wilt sterven: thuis, in het ziekenhuis of in een hospice. Maak afspraken over de behandeling als je veel pijn hebt of lijdt. Vraag advies over dingen waar je mee zit.